Hva er Bitcoin? Lær mer om kryptovalutaen ‘alle’ snakker om i 2022

Du har mest sannsynlig hørt mye snakk om Bitcoin den siste tiden. Selv om mange vet hva det er, er det fortsatt mange som ikke vet hva Bitcoin faktisk er, hvordan man kjøper og selger Bitcoin og hva en kryptovaluta er. Vi vil også nevne litt om hvordan Bitcoin er bygget opp og hvordan Blockchain teknologi gjør handelen trygg for alle parter. Det kan være mye å sette deg inn i, men kryptovaluta er fremtiden og derfor er det absolutt lurt å sette seg inn i dette temaet. 

Vi ser nå at flere butikker og tjenester begynner å akseptere bitcoin og kryptovaluta som betalingsmetode. Dette er en tid med mye forandring og vi er spent på hva fremtiden vil bringe. Vi er sikker på at Bitcoin vil være en del av dette.

Vi vil i denne artikkelen prøve å svare på alle dine spørsmål ang Bitcoin. Vi vil også se litt nærmere på hva en Bitcoin faktisk er og hvordan Bitcoin kan påvirke fremtiden. Så er du klar for å lære mer? 

Hva er Bitcoin?

Du har kanskje lurt på hva Bitcoin er og hvorfor det er så stor interesse akkurat rundt dette. Bitcoin ble oppfunnet av Satoshi Nakamoto i 2009. På mange måter kan du sammenligne bitcoin med gull og vanlige penger, for eksempel euro eller norske kroner. I likhet med gull har bitcoin et begrenset tilbud, med maksimalt 21 millioner mynter i omløp. I tillegg deler den en annen interessant eiendom med gull og andre edle metaller: det at du må gjøre en innsats for å skaffe deg bitcoins. Du kan ikke bare lage dem fra bunnen av.

Bitcoin er en kryptovaluta, kanskje den mest kjente kryptovalutaen på markedet. Interessen for kryptovaluta har siden 2008 økt og flere har åpnet øynene for mulighetene som følger med å skifte til kryptovaluta fra tradisjonell valuta. Med et økende antall online transaksjoner og en samtidig økende mistillit til bankene etter finanskrisen i 2008, øker nå etterspørselen etter en ny digital betalingsmåte. Målet med denne betalingsmåten er at den skal kunne eksistere sammen med det eksisterende økonomiske systemet. 

Bitcoin er svaret på dette kravet om en ny digital betalingsmåte. Du kan best tenke på Bitcoin som en digital form for kontant penger: en måte å bytte verdi direkte fra person til person, uten å måtte involvere en tredjepart.  Dette kaller vi derfor peer-to-peer.

Når du begynner med Bitcoin, er det noen få ting du bør vite. Bitcoin lar deg bytte penger og handle på en annen måte enn du vanligvis ville gjort. Derfor bør du ta deg tid til å virkelig sette deg inn i og lære opp deg selv før du bruker Bitcoin til en viktig transaksjon. Bitcoin bør absolutt behandles på samme måte som den tradisjonelle lommeboken.

Med Bitcoin kan du nå kjøpe både varer og tjenester fra flere forhandlere og leverandører rundt omkring i verden. Det kan være lurt å sjekke hvem som tar i mot Bitcoins i ditt område. Det er fortsatt et ganske nytt konsept og dermed er det ikke en veldig utbredt betalingsmåte.

Bitcoin nettverket – Blockchain

Blockchain er en felles offentlig hovedbok som hele Bitcoin-nettverket er avhengig av. Alle bekreftede transaksjoner er inkludert inne i blockchain. Blockchain lar Bitcoin-lommebøker beregne disponibel saldo slik at nye transaksjoner kan verifiseres for å sikre at de faktisk eies av avsenderen. Blockchains integritet og kronologiske rekkefølge håndheves med kryptografi.

Bitcoin-nettverket er dannet på grunnlag av blockchain-teknologi. En blockchain er en kronologisk kjede av transaksjonsdata som ikke kan endres etterpå. For bitcoin er alle transaksjoner samlet og satt i en blokk hvert tiende minutt. En slik blokk blir deretter lagt til en kjede, og skaper dermed en blokk av blokker: blockchain.

En Bitcoin-transaksjon kan ikke reverseres. Den eneste måten man kan få tilbake Bitcoin er at den refunderes av den samme personen som mottar pengene. Dette betyr at du må sørge for at du handler kun med mennesker og organisasjoner du kjenner og stoler på, eller som har et godt etablert rykte. Det som er bra med Bitcoin er at den oppdager skrivefeil og vil vanligvis ikke la deg penger ved et uhell til en ugyldig adresse, men det er lureste er at du sjekker for å være ekstra sikker på at du kan stole på bedriften og personen.

En blockchain er faktisk en slags database. En av styrkene til Bitcoin blockchain teknologi er at den er desentralisert. Det vil si at det er tusenvis av datamaskiner over hele verden som beholder en kopi av hele Bitcoin-transaksjonshistorikken. Basert på dette sjekker disse datamaskinene om nye transaksjoner er gyldige. I tillegg er det praktisk talt umulig å stenge Bitcoin-nettverket fordi du da må ødelegge alle de tusenvis av eksemplarer rundt om i verden samtidig. Dette betyr også da god sikkerhet for både informasjon og for dine Bitcoins.

Som du kanskje har skjønt er det vanskelig og det kreves litt innsats for å beskytte personvernet ditt med Bitcoin. Alle Bitcoin-transaksjoner er offentlig og permanent lagret i nettverket, dette betyr dermed at alle kan se saldoen og transaksjonene til hvilken som helst Bitcoin-adresse. Imidlertid forblir identiteten til brukeren bak en adresse ukjent til informasjonen blir avslørt under et kjøp eller under andre omstendigheter. Husk alltid at det er ditt ansvar å beskytte personvernet ditt.

Hvor kan jeg kjøpe og selge Bitcoin?

For å kunne begynne med kjøp og salg av Bitcoin må du registrere deg via en megler slik at du kan handle på krypto børsen. Det finnes mange forskjellige meglere på markedet. Ettersom selve konseptet med kjøp og salg av krypto valuta er det ikke alle meglere som er like trygge som andre. Det er viktig at du velger en megler eller en handelsplattform som er i stand til å ta godt vare på din personlige informasjon, dette er noe du absolutt burde ta på alvor. Din personlige informasjon er noe du ikke ønsker skal havne i feil hender, så vær sikker på at den plattformen du velger har et godt system for hvordan de behandler denne informasjonen.

Vi anbefaler disse:

  • eToro
  • Coinbase
  • Crypterium 
  • Binance
  • MiraiEx

I artikkelen 5 Beste Bitcoin Wallet Norge 2022 vil du kunne finne en god oversikt over de forskjellige Bitcoin wallet vi har i Norge i dag. 

Om du ikke har mye erfaring med handel på børsen eller krypto børsen er eToro en god plattform å starte hos. eToro er et stort internasjonalt meglerforetak med mer enn ti millioner kunder. Det er et av verdens største investeringsnettverk og en sosial plattform der handelsmenn og private investorer kan diskutere, utveksle erfaringer og kopiere hverandres strategier og porteføljer. Det som gjør eToro unikt er det sosiale aspektet.

Les mer om våre erfaringer med eToro her.

MiraiEx er en norsk handelsplattform, så om du ønsker denne tryggheten før du eventuelt prøver deg på det internasjonale markedet, er denne plattformen et godt valg.

Hvordan kan jeg kjøpe Bitcoin

Hvis du har erfaring med å kjøpe aksjer er denne prosessen sikkert veldig kjent for deg. For å kjøpe Bitcoin i Norge må du kunne vise til personlig informasjon. Dette er for å være sikker på hvem som handler. Dette minimerer dermed risikoen for økokrim. Som nevnt tidligere må du finne deg en megler eller en handelsplattform for å kunne handle på krypto børsen. Når du har funnet en megler du ønsker å handle hos må du følge stege på hvordan du oppretter en profil. Etter du har opprettet en profil vil du kunne få oversikt over hvilke kryptovaluta du kan kjøpe.

På plattformen vil du få mer informasjon om de forskjellige kryptovalutaer, dette inkluderer Bitcoin. Du vil kunne se historikken til Bitcoin markedet, sanntid markedspris og prognoser. Som sagt, det er ingen som vet når markedet vil gå opp eller ned. Husk derfor å aldri kjøpe Kryptovaluta med penger som du ikke har råd til å miste. Når du har funnet Bitcoin vil du kunne se hvilke steg du må ta for å handle. 

Vi vil anbefale deg å tenke langsiktig når du investerer i Bitcoin. Markedet kan svinge veldig, men etter en nedgang vil markedet mest sannsynlig få en stabil oppgang over en lenger periode. Ekspertene anbefaler en periode på 5 vertfall 5 år.

Sammendrag

Bitcoin er utformet som en digital valuta som lar deg utføre bank transaksjoner uten innblanding av en tredjepart. Transaksjonene verifiseres og implementeres gjennom et desentralisert nettverk av datamaskiner som er plassert over hele verden. Dette nettverket er veldig sikkert og har dermed økt i popularitet. Mange ser for seg at denne type betalingsmetoder skal bli like mye brukt i fremtiden som tradisjonelle valuta blir i dagens marked. Det kommer stadig flere og flere tjenester og butikker som aksepterer Bitcoin og andre kryptovaluta som betaling. Vi kan se at dette konseptet kommer til å vokse mer i fremtiden, og snart vil nok alle kunne godkjenne kryptovaluta som betalingsmetode. 

Det finnes mange meglere og handelsplattformer der ute. Pass på at du undersøker og leser deg opp på disse, slik at du kan gjøre et godt valg når du skal velge en handelsplattform. 

God handel!