Hva er bruttolønn?

Du har kanskje sett dette på lønnsslippen din, kanskje har noen spurt deg hva du tjener i bruttolønn eller har du funnet en jobb og arbeidsgiveren fortelle deg hva bruttolønnen din er? Dette er imidlertid ikke beløpet du vil motta på kontoen din. Det er nettolønnen din. Er du usikker på hva som er forskjellen mellom bruttolønn og nettolønn? Vi skal i denne artikkelen fortelle deg litt mer om hva bruttolønn er og hva forskjeller er mellom brutto og netto.

Så er du klar for å lære mer?

Hva er bruttolønn?

Hva er bruttolønn

Så hva er egentlig bruttolønn? Du har sannsynligvis hørt om brutto og netto, men som nevnt tidligere er det mange mennesker som synes det er uklart hva som faktisk er forskjellen mellom brutto og netto. Vi skal nå gjøre det klart en gang for alle, så vi skal nå forklare nøyaktig hva forskjellen er. Når du snakker om noe som er brutto uansett om det er mengde eller vekt, snakker vi om en mengde i sin helhet, altså før en rekke faste kostnader er fjernet. 

Trygdeavgift trekkes først fra bruttolønnen din. Hvis du noen gang får sparken, har du krav på ytelser fordi du har betalt trygd.

Det som da gjenstår er din skattepliktige bruttolønn. Skatt trekkes igjen fra dette. Det som gjenstår er nettolønnen din. 

Dette skyldes at beløpet som er oppgitt i kontrakten er brutto, ettersom noen skatter og premier fortsatt er tilbakeholdt. Beløpet som man mottar på kontoen hver måned er netto. Forskjellen mellom brutto og nettolønn vil du få oppgitt  på lønnsslippen.

Bruttolønn = lønn som avtalt og spesifisert i arbeidskontrakten.

Nettolønn = lønn slik du får den på bankkontoen din, etter at alle skatter er trukket.

Alle disse trekkene blir trekt fra av arbeidsgiveren din før du får utbetalt lønnen din i netto. Du trenger derfor ikke stresse med å betale dette hver måned.

Litt om nettolønn

Nettolønnen din er derfor bruttolønnen din hvor skatt og trygdeavgift er allerede trukket fra.

Hvis du og en kollega har samme bruttolønn, betyr ikke det at du har samme nettolønn. Dette avhenger av om du har bar, lån eller andre grunner til skatte trekk. Om du ønsker mer informasjon om hvilke trekk du har må du ta kontakt med skatteetaten. 

Siste tanker

Når du starter i arbeidslivet er det alltid lurt å lære seg begreper som bruttolønn og nettolønn for å forsikre deg at du vet hva du har krav på eller hva du faktisk vil motta i lønn fra en nåværende eller potensiell arbeidsgiver. Når du har fått lønnen din trenger du ikke stresse med å betale skatter og avgifter ettersom dette allerede er trukket fra av arbeidsgiveren din. Om du ønsker å få vite mer om hvilke skatter og avgifter som trekkes kan du få mer informasjon om dette hos skatteetaten.Det kan være lett å blande sammen brutto og nettolønn, men det viktigste du må huske er at brutto er før skatt og avgifter er trukket fra, mens nettolønn er hva du faktisk vil få betalt ut. 

Lykke til!