Hva er crossfit?

WOD, AMRAP, AFAP! Sier det deg ikke noe? Ikke noe problem. Crossfit er ikke lenger et ukjent begrep for mange, men mange klarer ikke å svare på spørsmålet om hva det egentlig er. Vi vil derfor forklare det for deg i denne artikkelen. 

Hva er Crossfit?

Crossfit ble opprettet på 1990-tallet av amerikanske gymnaster Greg og Lauren Glassman. I 1996 åpnet det aller første Crossfit treningsstudioet i California. Treningsmetoden er mest populær i USA, men den blir også mer populær i Norge.

Når du kombinerer vektløfting, kraftløfting, gymnastikk og friidrett får du Crossfit. Som en treningsform faller Crossfit under fitness, men det er mye mer enn bare å forbrenne fett eller å bygge muskelmasse. Under en crossfit-trening utføres funksjonelle bevegelser på en variert måte med høy intensitet.

Øvelser som gjøres under en treningsøkt innebærer nesten alltid naturlige kroppsbevegelser. Tenk for eksempel på det å klatre, løfte, skyve, trekke, slå, hoppe og løpe. Objekter som vektstenger, manualer, så vel som gjenstander som traktordekk, sandsekker og tau brukes til dette.

Hvordan er en crossfit-trening strukturert?

Hvordan er en crossfit-trening strukturert

Oppvarming: hver treningsøkt starter med en kort oppvarming, der musklene blir varmet opp og pulsen blir hevet. Du kan starte med for eksempel dribling, tøyningsøvelser,…

Teknisk del: etter oppvarmingen følger en av de viktigste delene av treningen. Alle bevegelser blir undervist i denne delen av treningen. Hvor lang tid dette tar, avhenger selvfølgelig av erfaringen til alle crossfitters i rommet. Ikke alle bevegelser er enkle å utføre for alle, så det er viktig å følge nøye med.

WOD: WO-hva? WOD står for Workout of the Day. Dette er den mest intensive delen av treningen. Denne delen er delt helt annerledes for hver trening. Noen ganger må du utføre så mange øvelser på rad som mulig innen en bestemt tid (AMRAP – As Many Rounds As Possible), den andre gangen må alle øvelsene fullføres innen raskest mulig tid (AFAP – As Fast As Possible).

Cooling down: ofte er det en cooling down etter WOD. Dette er viktig for at kroppen din skal komme seg noe etter intensiv trening. Du kan også velge å jobbe mer med fleksibilitet eller mobilitet.

Hvorfor burde man drive med crossfit?

Kjeder du deg lett på treningsstudioet? På CrossFit får kjedsomhet ikke sjansen til å ta tak. Det som er bra med CrossFit er at du trener forskjellige typer sport og øvelser. Dette lar deg trene mange forskjellige typer muskler som du ellers ikke ville trent. I tillegg er ingen trening den samme, slik at treningsøktene forblir morsomme og utfordrende og du blir funksjonelt i form. Du bygger styrke så vel som utholdenhet.

Crossfit er også bra for å trene opp dine svakheter. Når du går på treningen, uansett hvilken WOD som er programmert, trener du automatisk også ting du ikke liker (og derfor ofte ikke kan gjøre så bra). Å trene dine svakheter skjer nesten automatisk.

En annen fordel med crossfit er at du kan trene i en gruppe. Trening i en gruppe er hyggelig. I en gruppe tar du deg sammen, og det er ofte en form for konkurranse. På denne måten utvikler du deg raskere og mange mennesker har det mer moro når de trener.