Hva er moms?

Du har kanskje hørt om moms, men er usikker på hva det faktisk er og hvorfor du må betale det, og du har kanskje sett at når du handler noe vil det stå inklusiv eller eksklusiv moms på kvitteringen,hva betyr egentlig dette? Vi skal forsøke å fortelle deg alt du trenger å vite om moms i denne artikkelen.

Hva er egentlig moms?

Moms er en omsetningsavgift og er en indirekte skatt som en myndighet pålegger salg av produkter, tjenester eller servicer.

En vanlig type er merverdiavgift som også er kalt moms. Avgiften pålegges salgsprisen på et produkt i hvert trinn i produksjons- eller distribusjonsprosessen (kildeskatt), med tanke på avgiften som produsenten eller distributøren betaler. Til slutt betales merverdiavgiften av forbrukeren og av organisasjoner som ikke er momspliktige.

Det finnes forskjellige satser. Disse satsene blir bestemt av staten og er noe alle virksomheter og organisasjoner er nødt til å følge. De forskjellige satsene varierer fra hvilken bransje du driver i og kan variere fra år til år. Derfor er det viktig at du går inn på skatteetaten for å få de gjeldende momssatsene. Se under for de gjeldende satsene for de forskjellige bransjene.

Hvilken bransjeSats
Generell sats25%
Næringsdrivende innenfor mat og drikke15%
Tjenester og tilbud som persontransport, kino, overnatting, allmennkringkasting, alle idrettsarrangementer, fornøyelsesparker og opplevelsessentre.12%

Hvem er momspliktig?

Som du kanskje vet er det ikke alle salg som er momspliktige. Dette er viktig at du sjekker før du setter i gang med salget. De som må betale moms er for eksempel utleie av kjøretøy, overnatting, mat og drikke og velvære tjenester som spa og frisør. De som ikke trenger å betale moms er for eksempel hvis du selger brukte kjøretøy, el kjøretøy, transport til og fra utlandet og nettbaserte tidsskrifter som aviser og magasiner. Kunstnere som selger egne kunstverk trenger heller ikke betale moms på dette. Andre tjenester som helse-og sosiale tjenester og undervisning tilhører flere unntak i merverdiavgiftsloven, det kan derfor være lurt å tilegne seg kunnskap om hva bransjen du hører til for å være sikker på hva som gjelder din virksomhet. Når man ikke trenger å betale moms kalles det at virksomheten eller organisasjonen har en nullsats. 

Om du er selvstendig næringsdrivende må du huske å oppgi om prisene dine er inklusiv eller eksklusiv moms. Dette er også viktig at du nevner dette i fakturaen som du sender til kundene din. 

Inngående og utgående moms

Man skiller oftes mellom to forskjellige typer moms, disse kalles inngående og utgående moms. Inngående moms er moms som kunder betaler når de kjøper en vare eller tjeneste fra en virksomhet eller service. Dette kalles også kjøpsmoms. Utgående moms derimot er den momsen som er inkludert i salgsprisen. 

Siste tanker

Om du skal gjøre dette for en skoleoppgave eller om du er selvstendig næringsdrivende er dette absolutt noe du burde se vite. Dette er viktig for at det årlige regnskapet til en hver virksomhet skal være korrekt. Om du er usikker på noe angående merverdiavgift, hvordan du skal betale det og hva som gjelder for din virksomhet, vil vi anbefale deg å ta kontakt med skatteetaten.