Hva er normal hvilepuls?

Hvilepulsen din kan være veldig annerledes enn når du trener. Det er normalt. Men du tror kanskje at hvilepulsen din er for høy eller veldig lav. I denne artikkelen forklarer vi hva en normal hvilepuls er, hvordan du kan måle den selv og hva en lav og høy hvilepuls er.

Normal hvilepuls

Et sunt hjerte banker i en vanlig rytme. Hvor rask den rytmen er, er forskjellig fra person til person og hva du gjør. Hvis du sitter eller ligger avslappet og ikke gjør noe annet, er du i ro. I det øyeblikket er pulsen din lavere enn for eksempel når du trener. Hvor raskt hjertet ditt slår når du slapper av kaller vi hvilepulsen. Ifølge forskere har en normal hvilepuls en hjertefrekvens på mellom 60 og 100 slag i minuttet. Det betyr at hjertet ditt slår en gang hvert sekund eller bare litt raskere.

Mål hvilepuls

Den beste måten å finne ut om du har en normal hvilepuls er å måle pulsen din. Du kan gjøre dette på en gang, for eksempel ved å føle og telle deg selv. Selvfølgelig kan du telle hvor mange slag du føler per minutt, men da må du telle i 1 minutt. En enklere måte er å telle hvor mange slag det er på 10 sekunder og multiplisere tallet med 6.

En annen mulighet er bruken av en blodtrykksmåler, men dette har også en ulempe. Ulempen er at du aldri er helt “i ro”. Hvis du for eksempel er nervøs for målingen, vil hjertet ditt slå raskere og målingen vil ikke være pålitelig. Derfor er den beste måten å måle din hvilepuls på med en pulsmåler.

Les også: Hos Zensuala får du Womanizer WeVibe Golden Moments med rask frakt og overlegen kundeservice.

Normal hvilepuls

Lav hvilepuls: 50 eller mindre

Generelt er det sunt å ha en lav hvilepuls. For eksempel har folk som trener mye og intensivt en langsommere hjerterytme. Det er fordi hjertene deres har blitt større og sterkere. Trener du ofte, trener du også hjertemuskelen din. En sterk hjertemuskulatur trenger å slå mindre for å pumpe blod.

Selv om du ikke trener ofte, kan en lav hvilepuls være normal. For eksempel når du sover. Da trenger musklene og organene dine mindre oksygen, og hjertet ditt trenger ikke å slå så ofte.

Høy hvilepuls: 90, 100 eller mer

Mange mennesker med en hvilepuls på 90 eller mer lurer på om denne er for høy. Opp til en rytme på 100 slag i minuttet er det generelt ikke noe galt. En hjertefrekvens på mellom 90 og 100 er høy, men det gir vanligvis ingen problemer. Er hvilepulsen din 100 eller mer? Da har du for høy hjertefrekvens. Dette kalles takykardi av leger.

Det er normalt at hjertefrekvensen din noen ganger er litt raskere enn vanlig. For eksempel hvis du har feber, er stresset eller er sint eller lei deg over noe. Fordi feber og følelser også kan få hjertet ditt til å slå raskere. Er du ikke under stress eller er du ikke trist / sint? Og føler eller måler du ofte at hjertet ditt slår for fort uten grunn? Da er det lurt å bestille time hos legen din.