Hva er SEO?

Hva er SEO? Eller søkemotoroptimalisering som det egentlig heter. Ligger svaret i selve navnet eller er det mer komplisert?

SEO eller Search Engine Optimization (“søkemotoroptimalisering”), er et samlenavn for alle prosesser som forbedrer den organiske søkbarheten til en webside i søkemotorer, som for eksempel Google. Effektiv bruk av forskjellige SEO-teknikker gjør det mulig å tiltrekke seg ikke bare flere, men også de riktige kundene til din nettside. Deler av en SEO-strategi inkluderer lenkebygging og søkeordoptimalisering. Mange virksomheter som driver online, er avhengige av SEO fordi de vil drive digital trafikk fra søkeordmotorene. Eksempler på søkemotorer er Google, bing og Yahoo.

For å kunne fortelle deg hvordan SEO fungerer, må vi faktisk forklare deg hvordan teknikkene fungerer som sikrer et SEO-optimalisert nettsted. Optimalisering av nettstedet ditt består av flere forskjellige teknikker og handlinger som sammen sikrer at den generelle SEO-verdien på nettstedet ditt øker. Disse handlingene inkluderer:

  • Optimalisering til de viktigste og mest relevante søkeordene
  • Skrive tydelig og relevant innhold
  • Lenkebygging
  • Klare metadata

Optimaliser for viktige og relevante søkeord

Når brukere søker via en søkemotor, som for eksempel Google, skriver de inn nøkkelord. Målet er at nettstedet ditt vil bli funnet ved hjelp av disse søkeordene. For eksempel, hvis noen søker etter “Blomsterbutikk Oslo”, og du har en blomsterbutikk i Oslo, vil du sannsynligvis bli vist i det søket med nettstedet ditt. Dette er ikke lett; du må vise Google at nettsiden din er relevant nok for dette søket. Googles mål er tross alt å gjøre det så enkelt som mulig for brukeren ved å gi den mest relevante informasjonen de er på jakt etter.

Skriv innhold rettet mot de besøkende

I utgangspunktet vil du alltid skrive innholdet på nettsiden din til leseren. Sørg derfor for at innholdet på siden er relevant og interessant å lese. Hvis du for eksempel sprer søkeord over hele siden i et forsøk på å optimalisere nettstedet ditt, vil dette gå på bekostning av innholdet. Søkemotorer som Google ser i hvilken grad besøkende setter pris på innholdet ditt, og justerer rangeringen din deretter. For eksempel holder Google oversikt over hvor lenge besøkende har vært på nettstedet ditt og med hvilken frekvens de klikker gjennom. Men hvis innholdet ditt ikke er bra, vil nettsiden din ikke rangeres høyt i søkeresultatene.

Lenkebygging

En av de viktigste SEO-teknikkene er lenkebygging. Dette er fordi søkemotorer i utgangspunktet vil behandle alle nettsteder helt likt, og det er derfor vanskelig for dem å se hvilke nettsteder som er viktigere enn andre. Å se på lenker er en av måtene de fremdeles kan indikere hvilke sider som er mer relevante enn andre sider. For eksempel, hvis det er en Wikipedia-artikkel om et populært emne, og nettstedet ditt er oppført som en viktig ressurs, vil Google ta dette med i betraktning og dermed rangere informasjonen din litt høyere enn lignende nettsteder uten Wikipedia. Å generere og vedlikeholde denne typen lenker er en viktig del av SEO.

Bruk klare metadata

Kort sagt, metadataene er hele strukturen til et nettsted, minus innholdet. Vurder å bruke riktig formatering av følgende elementer:

  • Sidetitler
  • Metabeskrivelser
  • URLer (lenker)
  • Brødsmuler
  • Interne lenker

Søkemotorer bruker roboter, også kalt crawlere, roboter eller edderkopper, for å kunne skanne siden din og forstå hva temaet for nettsiden din er. Ryddige og optimaliserte metadata sørger derfor for at robotene forstår nettsiden din bedre. En søkemotor som Google vil derfor vise nettsiden din høyere på siden for søkeresultat enn nettsteder der disse dataene ikke er optimalisert.