Hva er vpn?

VPN er en forkortelse for Virtual Private Network (Virtuelt Privat Nettverk). En VPN-tilkobling er en enkel og effektiv måte å forbedre online sikkerhet, personvern og frihet. I denne artikkelen vil vi fortelle deg hva et VPN er og hvordan du kan bruker det.

Hva er et vpn?

Når du bruker Internett, utveksler smarttelefonen eller datamaskinen din kontinuerlig informasjon med andre på nettet. Et VPN oppretter en kryptert forbindelse mellom enheten din og resten av internett. Med et VPN blir alle dataene dine via denne sikre tilkoblingen først sendt til en ekstern server: VPN-serveren. Derfra sendes det til internett og til riktig destinasjon.

Hvordan fungerer et VPN?

I praksis fungerer en VPN veldig enkelt. Du velger en leverandør, betaler for et abonnement og laster ned VPN-programvaren. Velg deretter serveren du vil koble til og VPN vil gjøre resten.

Slik fungerer en VPN:

  • VPN-programvaren krypterer internettrafikken din og sender dataene dine over en sikker forbindelse til VPN-serveren.
  • VPN-serveren mottar din kryptert internettrafikk og dekrypterer den, slik at den blir lesbar igjen.
  • Serveren sender deretter dekryptert internettrafikk til internett. Etter det mottar den samme serveren internettrafikk som er for deg.
  • Internettrafikken som VPN-serveren mottar, blir deretter kryptert og sendt til deg via den sikre forbindelsen.
  • Programvaren på enheten din dekrypterer internettrafikken igjen, slik at du kan se den.

Hvorfor bruker man et VPN?

Anonymitet på internett

IP-adressen din er en slags postnummer på nettet, som indikerer hvem du er og hvor du er akkurat. En VPN-tilkobling skjuler IP-adressen og plasseringen din. Som bruker antar du IP-adressen til VPN-serveren. Det ser derfor ut som om du befinner deg på et annet sted. Dette forhindrer nettsider i å finne ut din virkelige adressen. Også andre på internett kan ikke lenger identifisere deg via IP-adressen din, fordi de bare ser IP-adressen til VPN-serveren du er koblet til.

Å bruke et offentlig nettverk trygt

Å bruke offentlige Wi-Fi-nettverk kan være farlig. Andre brukere (hackere) kan enkelt avlytte eller omdirigere all internettrafikken din. Det er en god sjanse for at kredittkortopplysningene dine eller innloggingsinformasjonen din på e-post blir stjålet på denne måten. Ved å bruke et VPN, krypterer du alle dataene du sender via nettverket. Som et resultat kan ikke hackere gjøre noe med dataene dine. De ser bare krypterte data i stedet for viktige data og passord.

Omgå geoblokkeringer

Ikke bare regjeringer praktiserer sensur på nettet. Nettbaserte tjenester viser ofte bare visst innhold i bestemte regioner. For eksempel kan du ofte ikke se norsk TV online i utlandet. På Netflix kan du også se langt færre filmer og serier i Norge enn i USA. Et VPN kan hjelpe deg med å omgå disse geoblokkeringene. På denne måten får du tilgang til et bredere utvalg av tjenester som online streamingtjenester.

Anonym nedlasting av filmer / serier / …

Personer som laster ned eller laster opp innhold på nettet (via torrenter) blir i økende grad overvåket. Mange foretrekker å ikke la andre få vite hva de laster ned, og velger å laste ned anonymt. Nedlasting via VPN er den perfekte løsningen for dette.