Hvordan få jobb uten erfaring

Hvordan få jobb uten erfaring? Alt er vanskeligere uten erfaring, men ikke umulig. Her deler vi et par tips for den uerfarne jobbsøker.Alle som vil inn på arbeidsmarkedet vil før eller siden møte på denne problemstillingen. Du kan ikke finne en jobb uten arbeidserfaring, men du kan heller ikke få arbeidserfaring uten jobb. Nesten alle vil en eller annen gang i livet komme i denne situasjonen. Dette kan virke veldig demotiverende og kan få det til å virke som det er helt umulig å få en jobb. Dagens jobbmarked kan virke veldig komplisert og det er mange om beinet.

Vi har laget 10 tips som kan hjelpe deg med å finne en jobb uten arbeidserfaring. Ved hjelp av disse rådene og tålmodighet vil du sannsynligvis gå fra arbeidsledig til å bli arbeidstaker. 

1. Aldri slutt å lære

Dette er et av de viktigste tipsene på denne listen. Ta kurs, gå på workshops, få sertifikater og vitnemål, jobb på engelsk eller lær et nytt språk. Dette hjelper deg ikke bare med å få kunnskaper du trenger for en jobb, men viser også at du er engasjert, lærevillig og motivert. Videre er lærere og medelever ideelle for å bygge et stort nettverk, disse kan senere hjelpe deg.

2. Jobb for deg selv

En annen måte å få arbeidserfaring på er å gjøre arbeid for noen veldig billig eller til og med gratis. Det høres kanskje ikke veldig attraktivt ut, men det er en utrolig god måte å få en fot innenfor døra i den bransjen du ønsker å jobbe i. Frivillig, praktikant eller frilans arbeid for å få praktisk erfaring. Avhengig av bransje, kan det være bra å skrive for en blogg for å kunne få vist din lidenskap og talent. Gjennom slikt arbeid får du også muligheten til å supplere CV-en din med relevante prosjekter som du gjør på deltid, i helgene eller i skoleferien.

3. Nettverk, nettverk, nettverk!

Husker du i tips 1 hvor vi nevnte at lærere og medelever kan bli et godt nettverk? En nyttig måte å finne en jobb på er gjennom en venn av en venn. Men for å komme dit, må du først bygge et nettverk. Dette gjelder både online og offline. Sørg for at folk vet hvem du er, hva du kan gjøre og hvor at du vil fortsette en karriere i denne eller i en annen bransje. Ha en liten historie om deg selv klar til raskt å fortelle til de du møter om deg selv, hva du kan og ønsker, og sørg for at du ikke bare har skrevet ut CV-en din, men at den selvfølgelig også er tilgjengelig på LinkedIn.

4. Spesialiser deg i noe innenfor bransjen din

Du er nok aldri utlært. Det som kan hjelpe deg med å få en jobb, er å finne ut hva kan du spesialisere deg innenfor, hva er det som er mangel på innenfor din bransje? Lær alt det er å lære om din bransje og jobb. Dette forbereder deg ikke bare for karrieren din, men hjelper deg også når du driver med nettverking og når du har jobbintervjuer. For å bli ekspert søker du for eksempel på YouTube, leser blogger og blir med online og offline grupper med andre likesinnede. Sørg for at du også oppsøker noen viktige personer og navn i bransjen. Dette gjelder online og offline og både lokalt og nasjonalt og internasjonalt.

5. Ta kontakt med personer i bransjen som inspirerer deg

Er det noe folk elsker så er det å gi råd og bli sett på som en spesialist innenfor et bestemt emne. Finn ut hvilke fagpersoner du ser opp til, og prøv å komme i kontakt med dem. Du kan gjøre dette via e-post, linkedin eller, hvis du foretrekker det, med et gammeldags håndskrevet brev, for eksempel. Dette er en flott måte å få folk til å føle seg viktige og verdsatt. De fleste setter pris på når man spør de om hvilke skritt de vil anbefale deg å ta videre. Ikke send hauger med e-postmeldinger med en vedlagt CV, de fleste er opptatt og alle har en overfylt innboks. Sørg alltid for at innledende kontakt blir tatt før du ber noen om råd eller til og med en tjeneste.

6. Forbered deg 

Uansett om du skal skape et nettverk eller om du skal på et jobbintervju, alltid vær forberedt. Ha en overbevisende karrierehistorie klar som viser at du uten tvil er den ideelle personen for å jobben. Folk vil gjerne stille deg spørsmål om det (og dette er gjerne ikke få spørsmål!). Så forbered klare og korte svar. Du kan få spørsmål som; Hvorfor ønsker du å få arbeidserfaring innen dette feltet? Hva vil du gjøre for å nå målet ditt? Hva har du å tilby? Det er nå det det er på tide å imponere andre ved å vise lidenskapen din, oppsummere dine ferdigheter og personlige erfaringer, og til slutt å nevne utdannelsen din.

7. Oppdater Cv-en din

Når vi først snakker om å være forberedt må vi selvfølgelig ta med temaet cv. Du må alltid sørge for at CV-en din samsvarer med det du forteller til nettverket ditt og potensielle arbeidstakere. Ikke bare fokuser på dine tidligere småjobber eller prosjekter, men også fremhev dine talenter og ferdigheter. Ikke tenk så mye på fortiden, men se fremover og vis hvilke gode ting du kan bidra med i fremtiden.

8. Myke ferdigheter

Myke ferdigheter er ferdigheter som du kan bruke i hvilken som helst jobb og disse viser hvordan du samhandler med andre mennesker. Dette er for eksempel mellommenneskelige ferdigheter, lederegenskaper og kommunikasjonsevner. Legg mye vekt på talentene dine for å motivere andre mennesker, egenskapen til å gjøre flere ting på en gang eller det å snakke offentlig. Lag en cv som setter personligheten din først, med alle tilhørende “myke” ferdigheter. 

9. Sett deg høye mål

Ta sjanser og tro på deg selv. Du alltid skal ha ambisjoner når det gjelder karrieren din, med det er viktig å bruke sunn fornuft når du også søker på en bestemt jobb. Du er i en startfase, så se gjerne etter en junior stilling der du kan lære og vise at du kan takle jobben. Gjør det klart at du er nybegynner, men ønsker å lære, og legg til en uimotståelig mengde entusiasme, lidenskap og besluttsomhet.

10. Ha tålmodighet

Til slutt, vær alltid tålmodig og vær forberedt på å starte et sted i en lav stilling. Det kan ta litt tid å komme dit du vil være nå. Å oppnå drømmene dine kan være ganske utmattende og ikke alltid virke som en like god idé underveis. Men hvis det er det du virkelig vil gjøre og det er det som gjør deg lykkelig, så kjør på!

Siste ord

Det er alltid vanskelig når man skal ut på arbeidsmarkedet. Det kan være vanskelig å få avslag fra en potensiell arbeidsplass og man kan føle at man ikke alltid strekker til. Men husk at dette er bare midlertidig. Det vil alltid finnes en jobb for alle! Vær tålmodig, fortsett å lære og søk. Du vil tilslutt finne en jobb som passer deg!