Hvordan føre regnskap

Hvordan føre regnskap? Vi har satt sammen en lettforståelig veiledning som gjør veien gjennom regnskapsjungelen litt enklere.

Så du lurer på hvordan føre regnskap? Da er du ikke alene. Det er mange som trenger kunnskap om hvordan man skal føre regnskapet sitt korrekt. Uansett hva du jobber med er det greit å ha informasjon innenfor dette temaet. Kanskje du har startet for deg selv, jobber freelance eller jobber med regnskap i en større bedrift.

I denne artikkelen skal vi komme med noen tips til hva du bør vite når det kommer til å føre regnskapet selv. Regnskap kan være vanskeligt å begi seg ut på når man ikke har tidligere erfaringer.

Kjenn regelverket

Noe som er viktig å vite før du starter på regnskapet er at du må kunne regelverket. Regelverket for regnskap er delt i to. Man er enten bokførings – og regnskapspliktig eller bare bokføringspliktig. Dette er forskjellig for bedrifter. For eksempel er de med ENK (enkeltmannsforetak) kun bokføringspliktig mens AS (Aksjeselskap) er bokførings- og regnskapspliktig. 

Om du synes dette med regnskap fortsatt er vanskelig finnes det andre muligheter. Du kan for eksempel kontakte en regnskapsfører til å starte regnskapet ditt og forklare deg hvordan du skal gjøre det selv videre, eller du kan få regnskapsføreren til å gjøre det for deg fulltid. 

Regnskapssystem

Husk at det kan være greit å skaffe seg et regnskapssystem. Dette vil hjelpe deg i å holde oversikt i kontroll. Det kan være greit å ha et system som har mulighet for å ta ut rapporter. Det finnes forskjellige måter man kan  systematisere disse bilagene på. Det avhenger i hvilken type bedrift du har, det vil være forskjellige behov fra bedrift til bedrift. Det kan være lurt å merke bilagene med en henvisning slik at man vet hvor i regnskapet bilaget vil bli bokført. 

I et slikt system er det viktig å ha oversikt over følgende:

  • Salgsdokumenter: dette er for eksempel utgående faktura
  • Kjøpsdokumenter: det vil si inngående faktura
  • Kontantsalg: kasseoppgjør
  • Bankbilag 
  • Diverse bilag

Det viktigste du må med er i regnskapet er de inntektene og utgiftene bedriften din har. Et eksempel på inntekter er det du har tjent på å utføre tjenester eller tjent på produkter du har solgt. Eksempler på forskjellige utgifter kan være kontorleie, lønn og personalkostnader, forsikringer og materialkostnader. Man deler ofte kontoplanen opp i balanse og resultat.  Denne kontoplanen er ofte standardisert og har 8 forskjellige kontoklasser:

Balanse:

-Kontoklasse 1 – Eiendeler

-Kontoklasse 2 – Gjeld og egenkapital

Resultat:

-Kontoklasse 3 – Inntekter

-Kontoklasse 4 – Varekostnader

-Kontoklasse 5 – Lønn- og personalkostnader

-Kontoklasse 6 & 7 – Driftskostnader

-Kontoklasse 8 – Finansinntekter og finanskostnader

Bilag må føres inn i regnskapet

Regnskapet vil være basert på to forskjellige bilag. Definisjonen på et bilag er et bevis eller dokumentasjon på at en tjeneste, en varer og penger har blitt brukt gjennom bedriften din. eksempler på slik dokumentasjon eller bevis vil være en kvittering eller en faktura. Disse må enten være i skriftlig eller elektronisk format. Bilagene føres enten i debet (inn) eller kreditt (ut).

Som nevnt tidligere. Hvis du ikke føler deg trygg på regnskap er det alltids mulighet for å kunne kontakte en regnskapsfører for hjelp. Hvis du akkurat har startet for deg selv kan regnskapsføreren hjelpe og rådgi deg med hva som er viktig å ha med. Det kan være lurt med tanke på regelverk og det å finne ut hva som gjelder for din type virksomhet.

Regnskapsprogram

Det finnes mange regnskapsprogram som har som fokus og gjøre regnskap enkelt for alle. Dette kan hjelpe deg med å holder oversikt og de har ofte smarte løsninger som kan tilpasses din bedrift.

Siste ord

Det kan også være lurt å lese gjennom Altinn, Skatteetaten og Visma. Disse forskjellige sidene vil kunne hjelper deg med alle de forskjellige spørsmålene du måtte ha med tanke på det å drive en virksomhet, regelverk og forskrifter i regnskapsloven.  

Lykke til med regnskapet!