Hvordan Kjøpe Aksjer

Hvordan Kjøpe Aksjer? Aksjehandel kan virke innviklet. Men om du følger disse enkle tipsene, får du enkelt oversikten du trenger.

Har du interesse av å starte med kjøp og salg av aksjer men vet ikke helt hvor du skal starte? Da er du ikke alene! Aksjemarkedet kan ofte bli overveldende for mange, og de vet tilslutt ikke hvor de skal begynne. Derfor har vi laget denne artikkelen. Vi vil nå ta for oss de viktigste du trenger å vite for å kunne begynne med kjøp og salg av aksjer. 

En ting som er viktig å tenke på er at aksjemarkedet kommer med mange oppturer og nedturer. Det er nesten en risikosport, noen gang vinner man andre ganger taper man. Det er derfor det er lurt å lese endel om markedet før man starter. 

Heldigvis har vi mange gode råd for deg som ønsker å starte.

Kan jeg kjøpe aksjer?

Absolutt! Alle kan kjøpe aksjer. Det som er bra med aksjemarkedet er at du trenger ikke nødvendigvis store summer for å kunne begynne med kjøp og salg av aksjer. Det som er viktig er at summen du setter inn ikke har dårlig effekt for din privatøkonomi. Som nevnt tidligere. Aksjemarkedet kan ligne en berg og dalbane og det innebærer også nedturer. Så et godt tips er å dele opp kontoene dine. Kjøp bare aksjer med penger som du har råd til å tape.

Hvordan tjener jeg penger på aksjer?

Så hvordan tjener man egentlig penger på aksjer? Den enkleste måten å forklare dette på er som følgende. Du kjøper en aksje billigst mulig, og selger den når aksjeverdien er høy. Summen du da selger aksjen for blir da din gevinst. 

Det er som å drive en butikk. Du kjøper en vare billig og selger den videre til kunden til en høyere pris. 

Langsiktig tenking

Det som er lurt på når man er ny i aksjemarkedet er å tenke langsiktig. Vi vet at kursen på aksjene vil svinge opp og ned. De fleste aksjene har i løpet av 5 år steget, derfor burde du ha tålmodighet og spare på aksjen langsiktig. Flere som jobber i aksjemarkedet anbefaler da minst 5 år. Det er viktig å ha litt is i magen. Etter en nedtur vil det ofte komme en opptur.

Jeg vet ikke hvilke aksjer jeg skal kjøpe

Dette er et veldig vanlig problem mange har. Aksjemarkedet kan virke stor og til tider overveldende. Det som er lurt å undersøke, gå litt i dybden i markedet. Først kan du for eksempel finne et marked som du har interesse for. Dette kan være teknologi, bærekraftig energi, biler eller tekstilindustrien. Når du har funnet dette kan du gå videre å se på selskapene innenfor denne industrien. Neste steg er å undersøke de forskjellige selskapene. Still gjerne deg selv noen spørsmål når det kommer til bedriften du ser på.

 • Hvordan har selskapet gjort det tidligere i aksjemarkedet?
 • Hva driver selskapet med?
 • Har selskapet planer om forandringen eller planer om å satse i en ny retning?
 • Hva er selskapets inntekter og inntjening?
 • Hva er størrelsen på markedet?
 • Driver selskapet internasjonalt?

Disse spørsmålene kan hjelpe deg til å gjøre smarte valg når du skal bestemme deg for hvilke aksjer du skal kjøpe. 

Jeg føler meg klar, hvor starter jeg?

Du må først og fremst registrere deg hos en megler. Dette kan være både en aksjemegler eller en nettmegler. Det som er viktig og det du må alltid huske å sjekke er at megleren du velger har en avtale med Oslo Børs for å drive med kjøp og salg av aksjer. Det er også en mulighet å kjøpe aksjer gjennom banken. Da har du også mulighet til å få hjelp av en aksjeforvalter. En nettmegler som er populær i Norge er Nordnet. Husk at alle de forskjellige meglerne har forskjellige priser. Hvis dette er viktig for deg, kan det være lurt å sjekke dette før du starter.

Bare et lite tips..

Når du skal starte med kjøp og salg av aksjer er det greit å kunne forstå “språket”. Det finnes mange forskjellige uttrykk som man burde forstå. Dette kan igjen hjelpe deg med å ta smarte avgjørelser når du handler. 

Her er en oversikt over over forskjellige begrep:

 • Daytrading – Kjøp og salg av aksjer innenfor veldig kort tid i håp om et høy gevinst. Gjerne i løpet av 24 timer.
 • Kurs- Aksje prisen
 • Lang sikt- En tidsperiode på minimum 5 år eller mer.
 • Investering – Å kjøpe noe du har god tro på vil øke i verdi.
 • Aksje – Aksje vil si det samme som en eierandel i et aksjeselskap. Når man har investert i aksjer har man stemmerett på generalforsamlingen og i tillegg har man rett til en andel av selskapets overskudd. 
 • Utbytte –  Noen selskap betaler utbytte til sine aksjeeiere. Om selskapet har hatt et godt år som har ført til overskudd, kan selskapet betale ut overskuddet til aksjeeiere og dette kaller vi utbytte. 

Så føler du deg nå klar til å ta steget ut i aksjemarkedet? Du har fått mye av informasjonen du trenger her, men husk å undersøke selskaper før du investerer i aksjene. Dette kan gi deg en god indikasjon for å lykkes med kjøp og fremtidig salg. 

God handel.