Hvordan koke ris?

Hvordan koke ris? Vi har skrevet ned den enkleste fremgangsmåten for et perfekt risresultat du garantert blir fornøyd med.

Å koke ris er en slik hverdagsaktivitet som alle gjør av og til, men det er ofte forvirring om den beste metoden. Et av de største problemene er at risen kleber seg fast i pannen, eller brenner helt. I tillegg vil du også at konsistensen til risen skal matche resten av måltidet og med det store utvalget av ris varianter er det ikke alltid klart hva du skal gjøre! I denne artikkelen vil vi gi deg en tradisjonell måte å koke ris på og en mer moderne måte som vil hjelpe deg med å koke den beste risen.

  1. Kjøp ris av god kvalitet for gode resultater: Eldre ris smaker ikke like fersk og er ikke like lett som fersk ris.
  1. Å vaske risen eller ikke: De fleste typer ris som du kan kjøpe i butikken er allerede vasket før du kjøper den. Vasking av risen skyller bort næringsstoffer, spesielt hvis risen inneholder tilsatte vitaminer og mineraler. Vasking er imidlertid nyttig for å skille kornene, noe som resulterer i en mykere, lettere kokt ris med et fyldigere korn som ikke fester seg. 
  1. Bløt risen i vann: Med unntak av basmatiris og villris er det ikke nødvendig å bløtlegge risen. Hvis du fremdeles vil bløtlegge risen, er den vanlige metoden som følger: Legg risen i bløt i kaldt vann i 30-60 minutter eller skyll/vask risen i vasken til vannet er klart nok til at du kan se gjennom risen. La vannet renne forsiktig mens du rister på risen til vannet blir klart.
  1. Hvor mye ris: Det anbefales at du bruker et forhold på 1 kopp ris til 2 kopper vann. Men hvor mye ris du må bruke er også avhengig av hvor mange personer du trenger å koke ris til.
  1. Kok vannet: Kok 2 kopper vann i en stor panne. Lukk pannen og kok vannet på middels varme. Når vannet er varmt nok, kan du tilsette risen og litt salt hvis du vil. Du kan også tilsette litt smør i risen for å gi den litt ekstra smak.

OBS: Det er veldig viktig at du bruker en stor panne. Ris trenger mye plass for å forhindre at det brenner og slik at den kan bevege seg. Kornene vil også utvide seg noe. 

  1. Koke ris: Når vannet har kokt, senk varmen til laveste temperatur og sett lokket på pannen. La det surre i 10 minutter. Slå av varmen, rør raskt risen og la den stå i ytterligere 10 minutter med lokket på pannen.
  1. Når risen er ferdig: Fjern alltid risen fra pannen med en gang den er kokt. Ellers vil den fortsette å koke i pannen, noe som kan føre til at den blir overkokt.

For å se om det er greit, kan du presse et riskorn mellom fingrene. Kornet skal føles mykt og ikke ha en hard kjerne.

Koke ris i mikrobølgeovnen

Selv om dette ikke sparer tid, vil det faktisk gi en sprø og tørr ris. Steketiden i mikrobølgeovnen avhenger av mengden. Jo mer, jo lengre koketid.

Vi har laget en tidsplan som du bør følge når du vil lage ris i mikrobølgeovnen:

1 person, 75 g ris, 200 ml vann, 10 min.

2-3 personer, 150 g ris, 325 ml vann, 13 min.

3-4 personer, 225 g ris, 475 ml vann, 17 min.

Legg risen med den angitte mengden vann i en bolle og dekk bollen med lokk eller en folie. Plasser bollen i mikrobølgeovnen, slå på mikrobølgeovnen på 700 watt og still inn koketiden i henhold til planen. Når risen er klar, la risen avkjøles i ytterligere 5 minutter.

Med disse to metodene er du nå klar til å koke den perfekte risen til dine venner og familie.