Hvordan lage en innholdsfortegnelse

Hvordan lage en innholdsfortegnelse? Vi har satt sammen en enkel og lettforståelig huskeliste for hvordan lage en innholdsfortegnelse. Har du lyst å bli en ekspert i å skrive innholdsfortegnelse? Les videre!

Uansett hva du skal skrive, om det er en bacheloroppgave, masteroppgave eller du har hatt en drøm om å skrive en bok er det lurt å ha en innholdsfortegnelse. Dette vil gi leseren god oversikt over temaene i teksten din. Det er flere som tenker at det å lage en innholdsfortegnelse er mye ekstra arbeid. Men det de fleste ikke vet er hvor raskt og enkelt det egentlig kan være. Det finnes flere smarte løsninger som gjør dette til en lett oppgave. I denne artikkelen skal vi fortelle deg hvordan du kan gjøre det på en effektiv måte.

Hvorfor og når burde man ha en innholdsfortegnelse?

Det er absolutt en stor fordel å ha en innholdsfortegnelse. Dette gjelder ikke bare for deg men det gjelder også for de som skal lese teksten. En innholdsfortegnelse gjør det raskt og enkelt for de som skal lese teksten. De kan lett få en oversikt over de temaene de ønsker å fordype seg i. Det er smart å ha innholdsfortegnelse i alle tekster, men kanskje spesielt i lengre tekster som rapporter, bøker og lenger skoleoppgaver som for eksempel bachelor- og masteroppgaver

Skal vi starte?

De forskjellige stegene under forteller deg steg for steg hva du må gjøre for å kunne sette opp en innholdsfortegnelse i et word dokument. 

  1. Det første du må gjøre er selvfølgelig å åpne et word dokument. Det spiller ingen rolle om dette er et blankt dokument eller et dokument du allerede har startet i.
  2. Deretter trykker du på knappen Referanser i menyen.
  3. Nå skal du kunne se funksjonen for Innholdsfortegnelse.
  4. Nå har du flere valg. Disse valgene kommer ann på hva du tidligere har gjort i dokumentet. Har du tidligere definert de forskjellige setningene som skal være overskrifter og underoverskrifter vil du få opp innholdsfortegnelsen. Hvis du ennå ikke har definert dette vil du nå kunne få opp en melding at det er nødvendig for deg å definere disse får å kunne se innholdsfortegnelsen din. Word vil automatisk kunne sette opp denne for deg når du har definert både over og underoverskrift.

Men hva er egentlig forskjellen på overskrift og underoverskrift? Det finnes faktisk mange forskjellige valg når det kommer til overskrifter og underoverskrifter. For at innholdsfortegnelsen skal bli korrekt er det viktig at disse er definert riktig. Du har mulighet til å gjøre dette i fanen “Hjem” i word dokumentet. Du vil her oppdage at du vil ha forskjellige valg. Uansett hva du velger er det viktig at du fortsetter å bruke disse gjennom hele teksten din. Dette vil avgjøre hvordan innholdsfortegnelsen din vil se ut til slutt. Hvis du da glemmer å markere en overskrift eller underoverskrift vil denne ikke vises i slutt resultatet. Så et godt tips for dette er å gjøre det underveis når du jobber med teksten. 

Det er viktig å tenke på at når du gjør endringer i teksten din vil dette påvirke innholdsfortegnelsen i dokumentet ditt. Du kan oppdatere dokumentet på denne måten.

  1. Trykk på referanser
  2. Deretter trykk videre på oppdater tabell

Nå vil du få noen alternativer. 

  1. Bare oppdater sidetall- Om du velger dette alternativet vil du kun oppdatere sidene overskriftene er på. Dette vil dermed ikke forandre noen eventuelle endringer som kan ha blitt gjort i overskriften i teksten.
  2. Oppdater hele tabellen- Når du velger dette vil du kunne oppdatere endringer som er blitt gjort med overskriftene i teksten. 
  3. Deretter trykk OK 

Du er nå klar for å skrive dine neste store oppgave, eller kanskje du skal starte den boken du alltid har drømt om å skrive. Når du velger overskrifter, fokuser på at overskriftene skal være lette å lese for eventuelle lesere. Et lite tips er å oppdatere innholdsfortegnelsen din underveis i arbeidet ditt. Da er du sikker på at den alltid er oppdatert. Vi er sikker på at du nå vil kunne bli en ekspert i å lage innholdsfortegnelse.

Lykke til med skriving av innholdsfortegnelsen!