Hvordan regne ut BMI

Hvordan regne ut BMI? Det kan virke komplisert ved første øyekast, men det er ikke så ille. Les videre for å finne ut hvordan. En rask og enkel måte å sjekke om du har en sunn kroppsvekt.

Hva er BMI?

BMI også kjent som KMI (Kroppsmasseindeks) i Norge er en indeks som viser forholdet mellom høyde og vekt til en person. Den kan brukes til å sjekke om du er overvektig eller undervektig. Det er et enkelt verktøy for å sjekke om du trenger å endre vekten din og derfor også din livsstil. Når det gjelder kroppsfett, er det ikke den mest presise måten å beregne det på. Det er flere måter å beregne BMI på, men de har alle to ting til felles: du må vite nøyaktig vekt og høyde for å beregne BMI.

BMIs historie

Body Mass Index-konseptet ble oppfunnet av Adolphe Quetelet, en belgisk astronom og matematiker, som var en av de første som brukte statistikk innen samfunnsvitenskap. Det var Adolphe Quetelets interesse for menneskelige fysiske egenskaper i befolkningsgrupper som til slutt førte til BMI-indeksen. Han brukte hovedsakelig indeksen sin for å studere veksten av sunne mennesker.

Hvordan regne ut din BMI

  1. Først må du vite høyden din i meter. Da må du gjøre dette om til kvadratmeter. Det er ikke så vanskelig, du må bare multiplisere høyden din i meter med seg selv først. Bare ta en titt på følgende eksempel: Hvis du er 1,82 meter høy, vil du multiplisere 1,82 med 1,82 og få et resultat på omtrent 3,31 kvadratmeter.
  1. Nå er det tid for den andre delen av formelen: du må dele vekten din i kilo med høyden din i kvadratmeter. Sa hvis du veier 80 kg og høyden din i kvadratmeter er 3,31, da må du dele 80 med 3,31 for a finne ut din BMI og den er 24,17. 

Hvordan analysere BMI

Vi bruker tabellen nedenfor for å avgjøre om noen har en sunn vekt eller ikke.

BMIKategoriRåde
>18,5UndervektigFor lett, for lite reserve i tilfelle sykdom
fra 18,5 til 24,9Normal kroppsvektNormal vekt, prøv å holde det
fra 25 til 29,9OvervektigPrøv å gå ned i vekt
fra 30 til 34,9FedmeSvært høy risiko for å utvikle diabetes, hjerte- og karsykdommer og leddskader
fra 35 til 39,9Fedme, klasse 2Se Fedme
< 40Fedme, klasse 3Du må gå ned i vekt raskt fordi helsen din er i stor fare!Hva kan du gjøre for å endre din BMI?

Hvis du regner ut BMI og finner ut at du er under eller overvektig, er det på tide å gjøre en livsstilsendring. Hvis du vil endre livsstilen din, er det tilrådelig å først kontakte en spesialist. Dette kan være lege eller ernæringsfysiolog. De er eksperter på sunn ernæring og kan gi deg best mulig veiledning. Til tross for at næring er en faktor du må endre for å forbedre BMI, er det også viktig å trene nok.

En sunn vekt er viktig for å begrense og forebygge risikoen for sykdom og lidelser. I tillegg inkluderer fordelene med en sunn vekt: 

  • Du sover bedre
  • Mer energi og et mer aktivt liv
  • Bedre blodtrykk
  • Bedre blodverdier
  • Redusert risiko for hjerte- og karsykdommer
  • Redusert risiko for å utvikle diabetes

Men det er også eksperter som kritiserer BMI-metoden. En av kritikkene de har er at det er en lite pålitelig metode hvis en person har mye muskelmasse. La oss forklare deg dette ved å gi deg et eksempel: 

La oss ta et eksempel på en mann som er 1,88 meter høy og han har en kroppsvekt på 95 kilo. Med en normal BMI-beregning, ville denne personen komme til en BMI på 26,3. I følge tabellen i denne artikkelen vil dette bety at han er litt overvektig.

Men han er en mann som går på treningsstudio 5 dager i uken og har en kroppsfettprosent på 15%. Så han er ikke overvektig i det hele tatt. Mennesker som gjør mye styrketrening har i gjennomsnitt mer muskelmasse enn folk som ikke trener. Muskelmasse har høyere vekt enn kroppsfett og styrketrening sørger for at du forbrenner kroppsfett og får muskelmasse.

Fordi Body Mass Index ikke tar hensyn til kroppsfettprosenten av mennesker, ser det ut til at denne mannen er litt overvektig, mens han faktisk bare er sunn uten noen form for overdreven kroppsfett og overvekt.

Det er derfor noen eksperter sier at fettprosent er et mye bedre mål for å sjekke om du har en sunn vekt eller ikke.

Men generelt er BMI en billig og enkel måte å sjekke vekten din på. Det kan være det første steget mot en sunnere livsstil.