Hvordan Starte En Bedrift

Hvordan Starte En Bedrift? Det kan høres avansert ut, men i Norge er det veldig god tilrettelagt for nye bedrifter. Men les dette først!

Det er på tide å bli din egen sjef!

Sitter du med en drøm om å kunne drive ditt eget firma? være din egen sjef? Styre din egen hverdag? Da er det å starte egen bedrift tingen for deg! Det finnes mange mennesker som ønsker at de kunne forlate den tradisjonelle kontor jobben deres og deretter starte for seg selv å for å jobbe med det de virkelig brenner for. Andre har kanskje kommet opp med en ide de tror kan forandre verden til et bedre sted. Men hvor skal man starte? 

Det finnes flere steg man må ta for å kunne starte en bedrift. Dette starter alt fra ide,budsjett, navn og registrering. Om du ønsker å vite mer hva man må gjøre for å starte en bedrift anbefaler jeg at du fortsetter å lese videre!

Hva skal jeg starte?

Det absolutt første du trenger for å kunne starte en bedrift er en ide om hva du ønsker å tilby. Er dette et produkt eller er det en tjeneste? Eksempler på produkt kan være yogamatter, glass,møbler og klær. Om dette ikke høres helt ut som deg er kanskje det å tilby en tjeneste veien å gå. Eksempler på dette kan være konsulenttjenester, oversetter, catering eller transport. Uansett hvilken vei du ønsker å gå er det viktig å vite hva du ønsker å tilby kundene dine. Deretter må du utvikle denne ideen. Da kan det være greit å spørre deg selv disse spørsmålene:

  • Hvordan er markedet? 
  • Hvilke konkurrenter har jeg?
  • Er det et hull i markedet som jeg kan dra nytte av?
  • Hvordan skal jeg skille meg ut fra de andre som tilbyr det samme som meg?

Hvem er mine kunder?

I steg nummer to må du finne ut hvem kunden din er. Hvem er målgruppen din? Hvilke gruppe mennesker ønsker du å selge produktene og tjenestene dine til? Når du har fått en ide om hvordan kunden din er, kan det være lurt å skrive det ned. Dette kan hjelpe deg med å visualisere den ideelle kunden din. Når du skal skrive ned og prøve å visualisere kunden din kan det være lurt å stille deg selv de følgende spørsmålene:

Prøv å still deg disse spørsmålene:

  • Hvilken aldersgruppe er det jeg ønsker å nå ut til? Er det 18-25 eller 35-65?
  • Produktet eller tjenesten min, skal det være rettet mot men, kvinner eller kanskje du ønsker å rette fokus mot begge?
  • Hvilket yrke har den perfekte kunden? 
  • Hvilke relasjoner har denne personen? Er personen gift eller singel? Har personen barn? 
  • Hvilke hobbyer og aktiviteter liker personen å holde på med på fritiden? 

Alle disse spørsmålene kan hjelpe deg å forstå den gruppen med mennesker som du ønsker å nå ut til. Du kan også sette dette sammen ved hjelp av bilder.

Om du har forskjellige aldersgrupper eller ønsker å rette deg mot både menn og kvinner kan det være en ide å lage flere kundeprofiler.

Hvilken organisasjonsform skal jeg velge?

Nå er tiden inne for å bestemme deg for hvilke organisasjonsform du ønsker. 

I Norge har vi muligheten til å velge mellom forskjellige selskapsformer. Se liste under: 

  • Enkeltmannsforetak (ENK)
  • Aksjeselskap (AS)
  • Ansvarlig selskap (ANS/DA)
  • Samvirkeforetak (SA)

Det er smart av det å lese gjennom de forskjellige selskapsformene slik at du ender opp med å velge den organisasjonsformen som vil passe deg og virksomhetens behov. Mange av organisasjonsformene har forskjellige lover, regler og krav de må oppfylle. Noen av disse er gratis å starte opp mens andre organisasjonsformen krever at du har egenkapital før du starter opp. For eksempel er det gratis å sette opp et Enkeltmannsforetak men om du ønsker å starte et Aksjeselskap må du først sette inn en egenkapital på 30 000kr for å kunne registrere firmaet. For å kunne få en bedre oversikt over hva som gjelder for de forskjellige selskapsformene kan du lese mer på sider som skatteetaten, Brønnøysundregistrene og Altinn.no. 

Hva skal virksomheten hete?

Så du har funnet ut hva du skal tilby kunden, men hva skal virksomheten hete? Du er nødt til å ha et navn som fanger kundenes oppmerksomhet. Det kan være vanskelig å komme opp med et navn. Noe som er lurt å huske på når du vurderer navn er at det må være lett for kunden å huske, lett å uttale og skrive men samtidig relatere til hva virksomheten din tilbyr kundene dine. Om du finne et navn som tikker av alle disse boksene er det større sjanse for at kundene dine kommer til å huske navnet. Dette er en stor fordel når du skal begynne å markedsføre virksomheten din. 

Når du har bestemt deg for et navn som du selv liker, er du nødt til å sjekke om navnet er ledig. Måten du kan gjøre det på er å bruke navnesok.no eller sjekke gjennom brønnøysundregisteret. Der vil du kunne få svar på om navnet er i bruk av noen andre eller om du har sjans til å selv bruke det. Husk at du må sjekke om både bedriftsnavn og domenenavn er ledig. Det er absolutt lurt å kunne finne et domenenavn som er relatert til foretaksnavnet og som slutter med .com eller .no. Tro meg dette kan være vanskeligere enn det hører ut! Deretter er du nødt til å registrere disse.

Registrering

Da har vi begynt å sjekke av den del ting på lista! Det neste du trenger å gjøre er å faktisk gjennomføre registreringen av bedriften. Denne delen er veldig individuell for hver organisasjonsform. Men når du starter med registreringen vil du få god veiledning underveis. Å husk at du alltid har muligheten for får mer informasjon gjennom Altinn.no. Det du trenger å gjøre er å gå inn på Brønnøysundsregisteret å søke opp hvilken organisasjonsform du ønsker å registrere.  

Markedsføring

Så til en av de viktigste delene av prosessen med å starte en bedrift. Hvordan skal du kunne nå ut til kundene dine? Hvordan skal kunder få vite at din tjeneste og dine produkter eksisterer? Der kommer markedsføring inn i bildet. Markedsføring vil alltid være en veldig viktig del av bedriften din. Gjennom markedsføring har du mulighet til å kunne nå ut til både eksisterende kunder men med rett strategi har du også mulighet til å få tak i nye kunder. 

Et av våre beste tips er å starte en nettside

Gjennom å starte en nettside har du muligheten til å fortelle kundene dine hvem du er og hva du tilbyr. Det spiller ingen rolle hvilken type bedrift du har. om du selger produkter har du muligheten til å vise kundene dine alle de forskjellige produktene du selger, om du har tjeneste har du da mulighet til å bygge en nettside som er passer deg. Du har nå sjansen til å informere kundene dine om priser, tilbud og nyheter i bedriften din. Ikke minst har du nå et sted kundene kan kontakte deg. Det er alltid lurt å ha kontaktinformasjonen din på nettsiden din. Så vær sikker på at du har kontaktinformasjonen din oppdatert til enhver tid.  

Bruk sosiale medier 

Mange tenker at sosiale medie kanaler bare er for moro skyld, men det er faktisk en av de beste markedsføringskanalene på markedet akkurat nå. Fordelen med sosiale media er at det er nesten gratis å bruke. Du har mulighet for å nå ut til en stor målgruppe som inneholder både eksisterende og potensielle kunder. I dag foregår nesten alt gjennom våre sosiale media kanaler. Flere har spådd at i fremtiden vil stort sett alt av salg gå gjennom disse kanalene. Facebook, Instagram og Snapchat er store plattformer som veldig mange bruker. . Det som er fordelene med å bruke disse plattformene er at de kan gi kunden et veldig avslappet forhold til de forskjellige virksomhetene. Det er også lett for kundene å dele bedriften din med venner og familie.

Så la oss oppsummere de forskjellige stegene du når har tatt:

  • Hva er det jeg tilbyr? Produkt eller tjeneste?
  • Hvilken organisasjonsform skal jeg ha
  • Hva er bedrifts navnet mitt
  • Hvilke registreringer trenger du?
  • Hvordan skal jeg markedsføre bedriften min?

Du er nå klar for å starte! Husk at det er mye hardt arbeid å drive en bedrift. Men når man lykkes er det absolutt verdt det.

Lykke til!