Et stort tre kan veie flere tonn og kan gi selv en erfaren trefeller en utfordring. I tillegg kan ofte et stort tre ha grodd ‘skjevt’ og derfor ha vekten ujevnt fordelt.
Hvordan feller man et slikt tre uten å risikere hverken liv eller helse?
Du har to muligheter, avhengig av omgivelsene der treet står:
- Rett trefelling
- Seksjonsfelling
Hva Er Rett trefelling Og Hva Er Seksjonsfelling?
Rett trefelling er å kutte treet nær bunnen av stammen og la det falle til bakken.
Seksjonsfelling er å kutte en seksjon av treet (for eksempel el gren eller toppen av stammen), og fire denne seksjonen kontrollert til bakken. Og deretter kutte treet i seksjon etter seksjon på denne måten.
Du finner en mer detaljert beskrivelse av begge metodene lenger nede.
Spørsmålet er:
Når Bør Du Anvende Rett Trefelling, Og Når Er Seksjonsfelling Best?
Rett trefelling er det enkleste og kjappeste metoden, og bør anvendes der det er nok plass til at treet kan falle til bakken uten å utgjøre en risiko for skade på omgivelsene (mennesker, dyr, bygninger, kraftkabler, ledninger, osv.).
Hvis du for eksempel vil felle et tre i en skog, så er som regel rett trefelling det beste alternativet.
Seksjonsfelling, derimot, bør anvendes der det er lite fri plass, og hvor et fallende tre kan potensielt utgjøre skade på personell, bygninger, telefon ledninger, osv.
Derfor:
Hvis du vil felle et tre i en by, så er som regel seksjonsfelling det beste alternativet.
Vi i Oslo Treservice has drevet med trefelling i Oslo i over 25 år, og vi anvender nesten alltid seksjonsfelling i Oslo.
La oss beskrive i mer detalj både rett trefelling og seksjonsfelling, slik at du har en bedre forståelse for begge metodene.

Hvordan Utfører Du En Rett Trefelling?
Du starter med å kutte det som kalles et styreskår nær bunnen av treet.
Formålet med styreskåret er å guide treet i en bestemt retning. Med andre ord, du lager styreskåret i den retning du vil at treet skal falle.
Dette styreskåret er et stort ‘hakk’ i stammen på treet, og bør ha en vinkel på ca 60-70 grader. Du bør også kutte det inn til ca. 25% av treets tykkelse.
Etter at du har laget dette styreskåret, så lager du det som kalles hovedskåret. Dette skjærer du fra den andre side av treet, og nesten helt inn til du møter styreskåret. Men la det bli igjen ca. 2-4 cm mellom de 2 skårene.
Du kan nå ved hjelp av kiler, tau og manuell kraft få treet til å falle i retning av styreskåret. Og du kan kontrollere at treet ikke faller sideveis eller bakover, men i den retningen du vil.
Pass på at du ikke står nær treet når det faller, og at du har minst 2 rømningsveier i tilfelle det skulle være nødvendig.
Hvordan Utfører Du En Seksjonsfelling?
Seksjonsfelling, som også er kalt snittfelling, er som en ‘demontering’ av et tre i håndterbare deler.
Denne metoden er en mer komplisert måte å felle et tre på enn rett trefelling, og vil normalt også ta lengre tid. Du vil normalt også trenge en lift.
Du starter med å kutte av grenene. Du kutter først av en, og senker den deretter kontrollert til bakken med et tau eller en wire.
Du gjør deretter det samme med den neste grenen, og fortsetter så til alle grenene er kuttet av.
Nå vil bare stammen stå igjen.
Det neste steget er å kutte av den øverste delen av stammen. Når den er kuttet av, vil denne delen (eller seksjonen) bli trygt senket til bakken med tau eller wire, på samme måte som du senket grenene.
Du fortsetter deretter med den neste delen fra toppen, og senker den kontrollert til bakken.
Og så den neste til hele stammen er blitt fjernet i håndterbare seksjoner, den ene etter den andre.
Du vet nå de 2 hovedmetodene for å felle et tre riktig.
Og hvis du er interessert i mer informasjon om trefelling i Oslo og andre tre-tjenester som trepleie, stubbefresing, flishugging, tomterydding og landskapsarbeid, så finner du mer informasjon på Google siden til Oslo Treservice.